Založ si blog

Biely rytier

Leto je v plnom prúde, a tak sa ho snažíme spoločne s rodinkou užívať. Vyhľadávame vodné plochy, aby sme sa osviežili, a keďže je potrebné presúvať sa z miesta na miesto, neustále sme odkázaní na pomoc nášho autíčka. A práve auto, respektíve pohľad skrz predné sklo auta mi pripomenul jeden text, ktorým som sa v minulosti zapodieval.

Na úseku dlhom 60 kilometrov, popri šoférovaní, krátkymi hádkami s manželkou a komunikáciou s maličkým synom som si nemohol nevšimnúť asi 6 – 7 billboardov politickej strany (čo je na celkový počet cca 600 ktoré sú oficiálne potvrdené naozaj dosť), ktorá už dávnejšie započala frontálny útok na voliča pred budúcoročnými parlamentnými voľbami.

Billboardy ma upútali svojou jednoduchosťou, jemnosťou, belobou. Biele pozadie, biele košele, ktoré zamenili hokejové dresy, jednoducho základ, na ktorom tváre na ňom stojacich osôb pôsobili priam anjelsky. Jemné výrazy v tvárach pánov Procházku, Beblavého či Hrnčiara pôsobia naozaj upokojujúco, dôveryhodne, odhodlane.

Ale k veci, pretože tento poetický opis billboardov strany Sieť a pomyslenie na ne, by ma mohli bez väčších problémov odpútať od toho, o čom som vlastne chcel písať.

V minulosti som sa pri štúdiu stretol so symbolikou a významom farieb v rôznych terminológiách. A prvé, čo ma napadlo pri pohľade na pána Prochádkzu, bola definícia bielej farby. Biela je farbou čistoty, nevinnosti a úprimnosti, ale i slobody a nezávislosti.

Vo finančnej terminológii nachádzame dva výrazy využívajúce symbol bielej. Jedným z nich je termín biely rytier/jazdec z ang. white knight (ako kontrast k termínu čierny rytier) metaforicky označujúci hrdinu a záchrancu (z lit.známy ako rytier na bielom koni). Po krátkom uvažovaní som pochopil, že mi nejaký študijný text pomôže aj v reálnom živote. Toto poznanie mi dokonale otvorilo oči.

A vtedy mi to došlo. Už na billboardoch nevidím neúspešného kandidáta na prezidenta, človeka, ktorému bolo veľmi ukrivdené prostredníctvom audio nahrávky rozhovoru s politickým kolegom, ktorý mu je bez čohokoľvek ochotný požičať, čo si len zažiada, či od včerajška najznámejšieho svadobného svedka ale rytiera, ktorý bez podpory žiadnej finančnej skupiny, s čistým štítom v pravej ruke prichádza zachrániť nielen celé naše utláčané pravicové spektrum proti krutovláde ľavice, ale celý slovenský národ, ktorý sa už nevie dočkať, kedy sa tento udatný rytier v spoločnosti svojich verných šašov ukáže.

Ale už dosť dosť písania, voda čaká a v Maďarsku je krásne modrá a osviežujúca. Čo mi samozrejme pripomína aj šašov nášho rytiera, ktorí sa ešte donedávna, či už v Maďarsku alebo v modrej, cítili veľmi komfortne.

vojna na Ukrajine, Kyjev

ONLINE: Bomby padajú na Odesu, Zelenskyj čistil tajnú službu

02.05.2024 06:10

Odesa je častým terčom ruských útokov, tentoraz raketa zasiahla centrum veľkej kuriérskej spoločnosti. Zelenskyj odvolával v tajnej službe.

NATO, Ukrajina

Varovaní pred vojnou s Ruskom pribúda. Myslí si Moskva, že sa jej Západ bojí?

02.05.2024 06:00

Ak bude Rusko na Ukrajine úspešné, nielenže bude mať skúsenejšiu a bojmi preverenú armádu, ale bude aj povzbudené pokračovať v agresii proti susedom.

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2498x
Priemerná čítanosť článkov: 2498x

Autor blogu

Kategórie

Archív