Založ si blog

Biely rytier

Leto je v plnom prúde, a tak sa ho snažíme spoločne s rodinkou užívať. Vyhľadávame vodné plochy, aby sme sa osviežili, a keďže je potrebné presúvať sa z miesta na miesto, neustále sme odkázaní na pomoc nášho autíčka. A práve auto, respektíve pohľad skrz predné sklo auta mi pripomenul jeden text, ktorým som sa v minulosti zapodieval.

Na úseku dlhom 60 kilometrov, popri šoférovaní, krátkymi hádkami s manželkou a komunikáciou s maličkým synom som si nemohol nevšimnúť asi 6 – 7 billboardov politickej strany (čo je na celkový počet cca 600 ktoré sú oficiálne potvrdené naozaj dosť), ktorá už dávnejšie započala frontálny útok na voliča pred budúcoročnými parlamentnými voľbami.

Billboardy ma upútali svojou jednoduchosťou, jemnosťou, belobou. Biele pozadie, biele košele, ktoré zamenili hokejové dresy, jednoducho základ, na ktorom tváre na ňom stojacich osôb pôsobili priam anjelsky. Jemné výrazy v tvárach pánov Procházku, Beblavého či Hrnčiara pôsobia naozaj upokojujúco, dôveryhodne, odhodlane.

Ale k veci, pretože tento poetický opis billboardov strany Sieť a pomyslenie na ne, by ma mohli bez väčších problémov odpútať od toho, o čom som vlastne chcel písať.

V minulosti som sa pri štúdiu stretol so symbolikou a významom farieb v rôznych terminológiách. A prvé, čo ma napadlo pri pohľade na pána Prochádkzu, bola definícia bielej farby. Biela je farbou čistoty, nevinnosti a úprimnosti, ale i slobody a nezávislosti.

Vo finančnej terminológii nachádzame dva výrazy využívajúce symbol bielej. Jedným z nich je termín biely rytier/jazdec z ang. white knight (ako kontrast k termínu čierny rytier) metaforicky označujúci hrdinu a záchrancu (z lit.známy ako rytier na bielom koni). Po krátkom uvažovaní som pochopil, že mi nejaký študijný text pomôže aj v reálnom živote. Toto poznanie mi dokonale otvorilo oči.

A vtedy mi to došlo. Už na billboardoch nevidím neúspešného kandidáta na prezidenta, človeka, ktorému bolo veľmi ukrivdené prostredníctvom audio nahrávky rozhovoru s politickým kolegom, ktorý mu je bez čohokoľvek ochotný požičať, čo si len zažiada, či od včerajška najznámejšieho svadobného svedka ale rytiera, ktorý bez podpory žiadnej finančnej skupiny, s čistým štítom v pravej ruke prichádza zachrániť nielen celé naše utláčané pravicové spektrum proti krutovláde ľavice, ale celý slovenský národ, ktorý sa už nevie dočkať, kedy sa tento udatný rytier v spoločnosti svojich verných šašov ukáže.

Ale už dosť dosť písania, voda čaká a v Maďarsku je krásne modrá a osviežujúca. Čo mi samozrejme pripomína aj šašov nášho rytiera, ktorí sa ešte donedávna, či už v Maďarsku alebo v modrej, cítili veľmi komfortne.

Matthias Ecke

Skupina útočníkov napadla a zranila europoslanca SPD Eckeho. Museli ho operovať

04.05.2024 17:39

Krajinskí predsedovia SPD uviedli, že útok je varovným signálom pre všetkých v Nemecku a známkou toho, že stúpenci krajnej pravice sú už celkom bez zábran.

Irán / Vojnová loď /

Iránska vojenská loď Šahíd Mahdaví prekročila prvýkrát rovník

04.05.2024 17:28

Je to údajne prvýkrát, čo Irán vyslal loď svojho námorníctva na takúto diaľkovú misiu.

Eurovoľby 2024

Strany môžu na kampaň v eurovoľbách minúť najviac tri milióny eur

04.05.2024 16:13

Pri volebnej koalícii platí tento limit zvlášť pre každú stranu.

Kim Čong-un

Pieseň oslavujúca diktátora Kima sa stala hitom TikToku. Skladba má nové, alarmujúce posolstvo

04.05.2024 15:27

Pieseň "Priateľský otec" vzbudila záujem hlavne medzi užívateľmi generácie Z. Nie je to prvá pieseň venovaná Kimovi, je tu ale viditeľný odklon v použitom jazyku a slovníku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2511x
Priemerná čítanosť článkov: 2511x

Autor blogu

Kategórie

Archív